Ne glede na to, ali ste lastnik podjetja, vodja delovne skupine ali zaposleni, lahko vaša sposobnost jasnega in jedrnatega komuniciranja sklepa in prekinja pogodbe, sodelovanja ter odnose.

Ne ujemite se v past pretiranega razlaganja in postavljanja nepotrebnih vprašanj

Svoje ideje, komentarje ali pomisleke raje predstavite na kratko.

Sledite nasvetom, da boste postali mojstri učinkovite komunikacije:

  1. Bodite pripravljeni na osebno in telefonsko komunikacijo

Preden stopite v kontakt s sogovorcem, si zapišite glavne točke, ki bi jih želeli sporočiti. Za vodenje sestanka pripravite dnevni red. Tudi za neuradne sestanke imejte zapisane možne teme za razpravo.

Oporne točke vam bodo pomagale ostati na pravi poti. Če bo vaša razprava dolga, to utemeljite, da bodo sogovorci razumeli, da gre za pomembne informacije. Sestanke načrtujte, da boste imeli dovolj časa za pripravo.

  1. Previdno izbirajte vprašanja

V kolikor je vaš cilj komunikacija, in ne trženje, ne postavljajte enakega vprašanja na drugačen način, da bi dobili nov odgovor.

Prav tako po sprejetih odločitvah ne sprašujte ostalih, ali ste se odločili prav. S tem lahko škodujete zaupanju in verodostojnosti, pa tudi čas svojih sodelavcev zapravljate.

  1. Na vprašanja si poskušajte odgovoriti sami

Če imate težave z računalnikom, vaš kolega v pisarni pa se dobro spozna na tehnologijo, poskusite odgovor najprej poiskati na spletu. S tem boste pokazali, da sprašujete le, ko je to potrebno.

  1. Potrpežljivo poslušajte

Ključno je, da sogovorniku dovolite, da se odzove. Ne prekinjajte ga sredi odgovora, ampak dodatna vprašanja prihranite za konec, v kolikor bodo še potrebna. Izkažite spoštovanje do zornih kotov, ki jih imajo sodelavci in ne pozabite, da so pogovori ključni za vzpostavljanje povezav in izboljšanje odnosov.

  1. Ne pozabite na elektronsko pošto

Ko vam okoliščine to dopuščajo, uporabljajte e-mail. S tem boste spoštovali zasebnost ostalih zaposlenih. Nikomur ni prijetno, da ga zmotijo med pomembnim delom, pa še če to niso nujne zadeve. Torej, če odgovora ne potrebujete takoj, vedno uporabite elektronsko pošto.

Pisna sporočila namreč ne vsebujejo nakladanja, saj ste med pisanjem že uredili svoje misli.

  1. Spremenite način razmišljanja

Če se zavedate lastnih komunikacijskih vzorcev, boste lažje opustili slabe navade. Vedno si prizadevajte za jasnost, spoštovanje in učinkovitost, ko komunicirate na delovnem mestu.

 

Januarska anketa

V anketi meseca januarja smo vas, bralce našega portala, spraševali, ali ste bili v letu 2023 poslovno uspešni.

Največ, skoraj polovica vprašanih (44 %), vas je odgovorila, da ste bili po vašem mnenju poslovno dovolj uspešni.

Malo več kot četrtina vprašanih (28 %), vas je označilo, da ste bili poslovno zelo uspešni.

Nekaj manj (21 %) vas je odgovorilo, da ste bili poslovno neuspešni v preteklem letu. K temu ste dodali, da je do tega prišlo zaradi slabega sodelovanja s sodelavci ali brezposelnosti.

drugo je odgovorilo 7 % vprašanih.

Pri Deloglasniku smo zelo veseli, da je velika večina preteklo leto opravila uspešno, da pa bo to leto še bolj polno uspehov, si le zapomnite, zakaj je komunikacija pomembna in kako učinkovito komunicirati.

 

Vir: 24 sata, Deloglasnikova anketa