Zaradi široke uporabe videa se povečuje tudi potreba po video ustvarjalcih, montažerjih in producentih. S potrebo po strokovnjakih in razvoju dela rastejo tudi plače strokovnjakov.

Priljubljena prosta delovna mesta v video produkciji

Nekatera izmed najbolj zahtevanih delovnih mest video produkcije za leti 2023 in 2024 so:

  • Video editor (oseba, ki urejuje video posnetke): najbolj priljubljena in vodilna vloga v industriji. Video uredniki so odgovorni za montažo in urejanje videoposnetkov ter posnetkov za ustvarjanje končnih videoposnetkov. Če želite delati kot video urednik, morate poznati vodilno programsko opremo za urejanje, glavna orodja za urejanje videa in tehnike.
  • Snemalec: Drug potreben strokovnjak v industriji je snemalec. Preprosto povedano oseba, ki posname video. Razumeti morajo postopek snemanja, tehnike delovanja kamere in delovanje različne strojne opreme
  • Producent: Producenti so odgovorni za napovedovanje vseh vidikov projekta video produkcije. Njihovo delo je sestavljeno predvsem iz predprodukcije in postprodukcije. Razumeti morajo proces video produkcije in znati upravljati proračun za produkcijo.
  • Motion Graphics Artist (oseba, ki se ukvarja z gibljivo grafiko): Vsak videoposnetek nima gibljive grafike in animacij. Toda s časom tudi to postaja vse bolj priljubljeno. Strokovnjak na tem področju ustvarja animirane video posnetke. Za ustvarjanje te grafike morajo poznati več sodobnih orodij in programske opreme.

Proračun strokovnjakov je odvisen od njihovih izkušenj in znanja. Mnoga podjetja poskušajo zaposliti nižje delavce, ne pa plačati višjih strokovnjakov. Na ta način namreč lahko povzročijo veliko škode in marsikaj tvegajo. Po drugi strani pa imajo lahko na ta način mladi možnost, da se izpopolnijo in zrastejo v strokovnjake.

Stopnje nadomestil

V industriji videoprodukcije (kot tudi na skoraj vseh ostalih področjih) se plače razlikujejo glede na vrsto dela, leta izkušenj in mesto ali državo. Predstavljamo vam pogled na višino plač za nekatera obravnavana delovna mesta v več državah na podlagi statistike Paylab.com (povprečna bruto letna plača v EUR).

Vir: Paylab.com, 4Q 2023

POKLIC ZDA NEMČIJA ŠPANIJA ČEŠKA HRVAŠKA SLOVENIJA
Urednik vsebin 46213 37248 21312 19233 15451 premalo podatkov
Snemalec 55851 45012 25752 20914 15165 20500
Producent 58029 46332 26784 21191 19238 premalo podatkov
Grafik 47759 38496 22020 17744 15397 18500

Zahtevane spretnosti

V video produkciji uspeh in plača nista odvisna samo od tehničnega znanja. Mehke in trde veščine, kot je poznavanje potrebne programske opreme za ravnanje z lučmi in kamerami, so kritične. Nekdo, ki želi biti uspešen, mora upoštevati tudi to.

Ustvarjalnost je kot čarovnija, ki v vaše videoposnetke vnaša sveže in kul ideje. Tudi komunikacija je ključnega pomena – poskrbi, da vse gladko teče od začetne ideje do končnega izdelka. Biti timski igralec je še ena pomembna stvar. Ko vsi v ekipi delujejo gladko, bo vaš video projekt izpadel odlično. To je bistvena stvar pri ustvarjanju videa.

Vpliv izobrazbe na plače videoprodukcije

Izobrazba je ključnega pomena pri oblikovanju plač posameznikov v tej industriji. Tukaj je raziskava o tem, kako lahko izobrazba vpliva na plače video produkcije:

Formalno izobraževanje in specializirano usposabljanje:

Diploma ali diploma iz filma, medijev ali sorodnih področij pogosto odpira vrata do bolje plačanih položajev.

Specializirano usposabljanje za kinematografijo, montažo ali animacijo lahko izboljša veščine in poveča tržno vrednost.

Izboljšanje spretnosti in potrdila:

Nenehno učenje prek delavnic, certificiranja in spletnih tečajev lahko prispeva k razvoju spretnosti. Različni certifikati lahko povečajo plače strokovnjakov, tako da pokažejo njihovo željo, da so na tekočem.

Geografske razlike:

Vpliv izobrazbe na plače se lahko razlikuje glede na regijo, pri čemer je na nekaterih področjih večji poudarek na akademskih kvalifikacijah.

Diplome in programi, pomembni za industrijo:

Diplome institucij z močnimi vezmi v industriji lahko nudijo priložnosti za mreženje in izpostavljenost scenarijem iz resničnega sveta. Programi, osredotočeni na trendovske tehnologije pri ustvarjanju videa lahko pomagajo strokovnjakom, da so veliko bolj cenjeni in zaslužijo več denarja.

Kombinacija izkušenj in izobrazbe:

Mešanica formalne izobrazbe in praktičnih izkušenj pogosto povzroči večji potencial zaslužka. Delodajalci vedno cenijo sposobnost delavcev, da uporabijo svoje teoretično znanje v resničnih situacijah. Imeti diplomo ni edina zahtevana stvar. Delavec mora znati uporabiti svoje znanje in ga nato aplicirati pri delu.

Biti v koraku s časom:

Ker se tehnologija in industrijska pravila nenehno spreminjajo, je ključnega pomena, da se nenehno učimo. Strokovnjaki, ki so z nenehnim izobraževanjem na tekočem o najnovejših dogodkih, so morda bolj privlačni za delodajalce.

Povečanje vaše pogajalske moči:

Visokošolska izobrazba vam lahko pridobi pogajalske sposobnosti, zlasti ko se pogovarjate o svoji plači. Zaupanje, ki izhaja iz izobraževanja, lahko pozitivno vpliva na to, kako se pogovori o plačah odvijajo.

Začetek v primerjavi s plezanjem po karierni lestvici:

Začetni položaji zahtevajo določeno osnovno izobrazbo, višje vloge pa lahko zahtevajo višje stopnje ali izkušnje. Ko se strokovnjaki vzpenjajo po karierni lestvici ter pridobivajo več izobrazbe in delovnih izkušenj, pogosto opazijo skok v svoji plači.

Vloga umetne inteligence v video produkcijski industriji

V video produkciji se dogajajo vznemirljivi napredki, ena izmed najbolj izstopajočih pa je integracija umetne inteligence (AI). AI spreminja pokrajino z uvajanjem inovativnih orodij in tehnik za avtomatizacijo različnih nalog v video produkciji. Umetna inteligenca na primer avtomatizira naloge, kot so prepis zvoka, prevajanje videoposnetkov v različne jezike in ustvarjanje realističnih vizualnih učinkov.Pred kratkim je Adobe predstavil Firefly, ki bo v prihodnosti omogočil vključitev umetne inteligence v programe, kot je Premiere Pro.

V podjetniškem svetu kljub vsem prednostim, ki jih AI prinaša, še vedno obstajajo previdnosti pri njeni uporabi. Vpliv na to ima tudi Akt o umetni inteligenci.

Ne pozabite, da se lahko o tem, kako se soočiti z umetno inteligenco v HR, seznanite tudi na prihajajočih HR Days v Rovinju.

Raziskovanje vpliva dela na daljavo na video produkcijo

Kako delamo video produkcijo se spreminja; velik del te spremembe je delo na daljavo. Zdaj lahko zaradi tehnologije in interneta sodelujemo s strokovnjaki od koder koli po svetu. Ta sprememba ima lahko več prednosti. Na primer prihranek stroškov in povečanje produktivnosti.

Toda bodimo iskreni – ne gre vse gladko. Soočamo se z izzivi, kot so jasna komunikacija, različne situacije z opremo, izgradnja trdnega skupinskega vzdušja in varovanje stvari.

Za obvladovanje te spremembe moramo komunicirati, uporabljati različna orodja in opremo ter imeti nekaj virtualnih skupinskih aktivnosti.

Zaključek

Področje video produkcije doživlja velike spremembe. Obstaja velika potreba po delavcih na prostih delovnih mestih, kot so montaža videoposnetkov, njihovo snemanje in ustvarjanje odlične grafike. Koliko zaslužite, je odvisno od vaše službe, izkušenj in kraja bivanja. Izkušnje imajo velik vpliv na plačo.

Poleg dobre tehnične usposobljenost, je izjemno pomembno biti ustvarjalen, dober v pogovoru in timski igralec. Izobrazba, na primer diploma ali razna usposabljanja, vam lahko pridejo prav pri pogajanjih za višjo plačo.

Delo od doma je v tej stroki zelo aktualno. Ima ogromne prednosti, na primer prihranek časa in denarja. Poleg prednosti lahko prinese tudi izzive, kot je potreba po uporabi pravih orodij.

Skratka, svet video produkcije se razvija. Dela, kot sta montaža in snemanje videov, so iskana, vaše plačilo pa je odvisno od vaše vloge in izkušenj. Ostanite ustvarjalni, učite se in se prilagajajte spremembam!