Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem je nekaj, o čemer se zadnja leta veliko razpravlja, še posebej po pandemiji koronavirusa, ko se je ta meja preprosto izgubila in so ljudje začeli čutiti stres, pritisk in izčrpanost kot še nikoli.

A tudi z vrnitvijo na delovno mesto tisti občutek, ki se pojavi v trenutkih, ko se eno prepleta z drugim, ni izginil. Predstavljajte si situacijo, ko ste v službi in vaš otrok zboli, ali pa ko greste v službo in se spomnite, da otroku niste pomagali pri domači nalogi, čeprav ste mu to obljubili. Začne vas stiskati, to vpliva na vašo psiho in posledično tudi na produktivnost. A na koncu smo vsi ljudje…

Kako se soočiti s tem? Vsak ima svoje rituale, za katere ne velja splošna rešitev. A strokovnjaki so vseeno postavili šest nasvetov za vodje, ki postavljajo zdrave temelje in pomagajo vzpostaviti ravnovesje med poslovnim in zasebnim življenjem.

1. Zasebno pred poslovnim

Povejte zaposlenim, da so njihove osebne skrbi in potrebe na prvem mestu. Obstajajo izjeme - nekateri bodo izkoristili situacijo, da se rešijo dela, vendar je to enostavno prepoznati. Ti drugi bodo zelo cenili dejstvo, da se lahko vedno zanesejo na svojega nadrejenega in sodelavce, da bodo vskočili.

2. Ustvarite "proračun za nujne primere"

To je mišljeno kot prva pomoč v situacijah, kot so prometne nesreče ali poškodbe, na primer med naravnimi nesrečami. Nekaj ​​za prvo roko, kar bo zaposlenega postavilo na noge, da bo lahko bolj umirjeno delal.

3. Prilagodljiv delovni čas

Zaposleni naj delajo osem ur, a omogočite, da ne bo striktno »od do«, ampak da bodo na primer sami izbirali, ali bodo delali od osmih, devetih, desetih ali enajstih ...

4. Obrok

Ponudite obrok kot del ugodnosti na delovnem mestu. Tako s tem ne izgubljamo časa, ljudje živimo bolj zdravo in smo na splošno bolj zadovoljni. In spotoma se med seboj družijo, ne tečejo v pekarne, kioske s hitro prehrano, trgovine in podobno...

5. Nagrajujte ustvarjalnost

Ljudje pogosto zadržijo ideje zase, ker menijo, da nadrejenim ne bodo všeč ali da jih ne bodo cenili. Če bi bili zanje nagrajeni, bi imeli več poguma in motivacije, da jih predstavijo. Steve Jobs je pogosto zbiral zaposlene in poslušal njihove ideje, sam pa je priznal, da bi od stotih slišal 99 neumnih, a tista dragocena je lahko prelomnica.

6. Sprostitev

Team building vsaj enkrat na četrtletje, ležerni petek ali kaj podobnega ... Naj bo intimno, da delo ne bo izključno delo oziroma obveznost, nekaj, kar se dela, ker se mora, ne zato, ker je v tem neko veselje.

Vir: ICT business