Vemo, da veste, a bomo še enkrat poudarili – brez zadovoljnih zaposlenih ni dobičkonosnega podjetja.

A veste tudi, kateri faktor zadovoljstva zaposleni tradicionalno uvrščajo med najslabše ocenjene?

Osebna rast in razvoj!

Ena najslabše ocenjenih trditev v raziskavi o zadovoljstvu zaposlenih leta 2023 je bila: Zadovoljen sem s tem, kako je ovrednoteno moje delovno mesto (finančno in nefinančno).

Najprej plačaj

Mize za namizni tenis in kava na delovnem mestu so povsem v redu, vendar le, ČE pridejo po pomembnejših stvareh. Se spomnite Herzebergove teorije o higienikih in motivatorjih (dvofaktorska motivacijska teorija govori o obstoju dveh ločenih faktorjev, ki vplivajo na zadovoljstvo oziroma nezadovoljstvo na delovnem mestu)? Najmočnejši higienik je vsekakor plača – kajti če ne zmoremo plačati režije, nam kava v službi ne bo kaj dosti pomagala.

Da bi bili zaposleni zadovoljni, morajo biti zadovoljene njihove osnovne potrebe po Maslowu in Herzebergu.

Vprašanje je, kako to storiti?

Najprej in najpomembneje: začnite z ugotavljanjem stanja na trgu. Če ne veste, koliko plače naj bi prejeli vaši zaposleni glede na opis dela in izkušnje, je prva postaja zagotovo Boljša plača, spletna storitev, ki omogoča primerjavo plač vaših zaposlenih s konkurenco.

Kajti, če želite priznati ali ne, se zaposleni verjetno zelo zavedajo svojega položaja na trgu. Če je plača, ki jo dajete, daleč pod tržnim povprečjem, tvegate, da bodo odšli v iskanju boljše priložnosti. In v tem primeru boste imeli dve težavi namesto ene.

Prvič, novi osebi boste morali dati višjo plačo, kot jo je imela obstoječa oseba. Drugič, porabili boste čas (kar pomeni denar), da najamete in uvedete novo osebo na raven osebe, ki ste jo izgubili.

Če seštejete vse stroške zaposlitve novega človeka, bo verjetno izračun pokazal, da se bolj splača vlagati v obstoječe zaposlene.

Na ta način imate tako delavce kot denar: manj boste porabili za povišice kot za zaposlovanje in dobili boste bolj zadovoljne zaposlene!