Marec je praznično obarvan mesec. Najprej smo praznovali dan žena, danes pa še dan mučenikov. Zato smo si postavili vprašanje, ali imajo pri zaposlitvi prednost ženske ali moški.

Psihologi, ki raziskujejo temo izjemnih in preveč izobraženih kadrov, so potrdili, da imajo ženske prav, ko pravijo, da potrebujejo več časa, da dosežejo vrh podjetja. V nedavni raziskavi so dokazali, da so visoko usposobljene ženske podcenjene in jih podjetja jemljejo za samoumevne.

V poslovnem svetu pa je najpomembnejše vprašanje:

Komu zaupati? Izjemnemu in previsoko kvalificiranemu moškemu ali enako kvalificirani ženski?

Moški, ženska in zvestoba

Prvič, izraz "previsoko kvalificiran" zahteva pojasnilo, kar ponujajo raziskovalci. Previsoko kvalificiran kandidat je tisti, ki ima več usposabljanj, kot jih je potrebnih za določeno delovno mesto in položaj. V praksi je težko pridobiti podatke o tem, zakaj se podjetja odločijo za zaposlitev enega kandidata namesto drugega, če so ti preveč kvalificirani. Podjetja tovrstnih poslovnih skrivnosti ne delijo z javnostjo. Toda po mnenju psihologov je tudi spol tukaj pomemben dejavnik.

»Naši rezultati kažejo, da tistim, ki se odločajo, koga zaposliti, bolj ustreza ženska. Razlog je v drugačnem odnosu do lojalnosti.«

Moškim je karierno napredovanje pomembnejše od zvestobe podjetju. Tisti, ki so preveč izobraženi, se bodo bolj verjetno selili iz podjetja v podjetje zaradi iskanja boljših priložnosti, kot tisti, katerih kvalifikacije so pričakovane. Tudi 20 % se jih z lojalnostjo ne namerava ukvarjati. Skladno s tem podatki iz prakse kažejo, da imajo previsoko kvalificirani moški 25 % manj možnosti za zaposlitev kot »povprečni« moški.

Položaj v ženskem delu populacije je drugačen

Podjetjem, ki se odločijo za zaposlitev previsoko kvalificirane ženske, ni treba skrbeti, da jih bo kmalu zapustila zaradi boljših poslovnih priložnosti. Visoko usposobljene ženske veljajo v poslovnem svetu za močan znak, da je zavezana svoji karieri. Ženska bo ostala zvesta, ker zelo ceni odnos s sodelavci in delodajalci.

A psihologi poudarjajo tudi, da bo ženska bolj oklevala, če bo zahtevala povišico ali nagrado za svoje opravljeno delo, da je ne bi označili za arogantno ali »šefico«. To bi ji predstavljajo le še eno oviro. Moški se za tovrstne ovire ne zmenijo.

»Odločitve o zaposlovanju morajo temeljiti na zaslugah, a raziskave kažejo, da temu v praksi ni tako«, so kot vodilo podjetjem in delodajalcem zapisali raziskovalci.