Zakaj ste zapustili prejšnjo službo?

V nobenem primeru ne smete prevaliti krivde na prejšnjega delodajalca ali reči, da ste zapustili mesto zaradi nizke plače. Nihče ne želi delati z nekom, ki slabo govori o prejšnjem šefu ali sodelavcih, prav tako pa ni dobro vedeti, da je vaš edini motiv denar.

Odzovite se pozitivno in ne glede na okoliščine povejte, da vas prejšnja služba ni izpolnjevala, vam ni dala priložnosti za pridobivanje izkušenj in vam ni ponudila možnosti, da uresničite svoj potencial.

Povejte nam kaj o sebi?

Nobenega resnega delodajalca ne zanimajo vaše zasebno življenje in hobiji. Bodite neposredni in spregovorite o svojih osebnih lastnostih, ki so neposredno povezane z delovnim mestom, za katero se prijavljate. Uporabite to vprašanje, da prepričate delodajalca, da ste prav vi idealen kandidat, ki ga potrebuje.

Katere so vaše slabosti?

O tem vprašanju morate dobro razmisliti in se vnaprej pripraviti, da boste nanj lahko dobro odgovorili. Nihče ne želi zaposliti delavca, ki ima pomanjkljivosti, ki so neposredno povezane z delovnim mestom oziroma teh ni mogoče odpraviti. Seveda morate biti pošteni, vendar pazite, da »izberete« slabost, za katero imate pripravljeno popolno ali delno rešitev.

Kakšna so vaša pričakovanja glede plače?

Nenapisano pravilo pravi, da kdor prvi pove številko, izgubi dvoboj. Zato je najboljše povedati, da je plača zelo pomemben dejavnik pri vaši zaposlitvi, vendar se lahko o tem pogovorite kasneje, ko se bolje spoznate in ko boste vedeli, kaj se od vas pričakuje. Ko bo delodajalec ocenil, da ste idealen kandidat za delovno mesto, bo odprt tudi za pogajanja glede višine vaših mesečnih dohodkov.