1. Svoje prejšnje delovno mesto sem zapustil zaradi toksičnega delovnega okolja oz. ker je bil moj delodajalec preveč zahteven
Vaš nov delodajalec ne želi zaposliti delavca s preveč “prtljage” oz. poslušati pritoževanje glede vaše predhodne službe. Imejte v mislih, da si vsak v svoje delovno okolje želi povabiti pozitivne ljudi zato naj bo to tudi vaša pozicija pri zaposlitvenem razgovoru. Ker vas izpraševalec na razgovoru ne pozna dobro bo težko ocenil, ali ste bili resnično žrtev toksičnega delovnega okolja/mobinga ali pa ste bili vir toksičnosti in drame pravzaprav vi (po vsej verjetnosti bo sklepal ravno tako). Negativno govorjenje o svojem predhodnem delodajalcu vzbuja sum, da bo z vami težko sodelovati ali pa da boste tudi pri novem delodajalcu za morebitne slabe poslovne uspehe krivili vodstvo. Tako se resnično svetujemo, da se na razgovoru za službo resnično izognete nepotrebnim kritikam in negativnim komentarjem o svojem trenutnem/predhodnem delu. Raje poskusite izpostaviti pozitivne stvari, ki ste se jih naučili ali pridobili na trenutnem/predhodnem delovnem mestu. 

 

2. Zamenjal sem veliko delovnih mestih, ker nisem našel delovnega mesta, ki bi mi ustrezal oz. delovno mesto ni bilo zame nikoli dovolj zahtevno 

Takšen stavek vas bo prikazal kot osebo, ki je izgubljena in nima nobenega cilja. Ob tem stavku bodo delodajalci pomislili: “Zakaj bi bilo delo takšnega delavca pri nas kaj drugačno? Tui pri nas bo po vsej verjetnosti želel delati le 3-6 mesec in nato ugotovil, da ga delovno mesto ne zanima.” Večina delodajalcev išče zaposlitveni kader, na katerega se lahko zanese. 

 

3. Kaj dela vaše podjetje? Kje je sedež vašega podjetja? 

Generalno pravilo je, da ne sprašujete vprašanj glede informacij, ki so javne do te mere, da se jih da poiskati na spletu brez kakršnihkoli problemov. Torej nikakor ne sprašujte vprašanj, ki so jasno razvidna že iz spletni strani delodajalca, saj boste s tem jasno pokazali, da se niste seznanili z osnovnimi podatki delodajalca ali delovnega mesta na katerega se prijavljate. To bo bo delodajalcu sporočilo, da se za delovno mesto ne zanimate v tolikšni meri kakor mogoče trdite oz. da mogoče tudi na splošno pri svojem delu niste natančni/vestni. 

 

4. Kot manager delam sam 

V kolikor ste trenutno na vodilnem položaju ali položaju manegerja nikoli ne prevzamite nase vseh zaslug za svoj uspeh. Poudariti je potrebno pomembnost svoje ekipe in kako ste v svojo ekipo povabili talentirane ljudi, gradili na njihovih sposobnostih in jim uspešno predali vašo vizijo. Najuspešnejši vodje bodo vedeli, da so uspešni samo toliko, kolikor je uspešna njihova ekipa. 

 

5. Kako je z dopusti? 

Zastaviti to vprašanje že ob prvem stiku delodajalcu dalo vtis, da mislite bolj na dopust kakor na dobro opravljeno delo. Delodajalec želi uslužbenca, ki bo podjetje naredil močnejše in uspešnejše zato boste s povpraševanjem po dopustu že na razgovoru za službo pustili negativni vtis pri delodajalcu.

 

6. Se opravičujem, nisem ravno najbolj točna oseba

Ni najboljše, da med prvim intervjujem preveč izpostavljate svoje pomanjkljivosti. Tako naprimer poskrbite, da ne boste zamujali na razgovor za službo (brez resnično opravičljivega razloga), saj se iskreno opravililo, da niste najbolj točna oseba bolj slabo izteklo. Jasno je, da organiziran in odgovoren delavec, kakršnega delodajalci iščejo, na služben razgovor ne bo zamujal temveč bo kvečjem prišel pol ure prej.

 

7. Kaj bo bila moja vloga/zadolžitve?

V večini primerov vam mora biti že precej jasno, kaj naj bi bila vaša vloga znotraj delovnega mesta na katerega se prijavljate. Tovrstno vprašanje zato le nakazuje, da se želite jasno omejiti glede vaših zadolžitev in niste odprti do fleksibilnih delovnih zadolžitev. Torej delodajalec bo dobil občutek, da na svoje delo gledate tako, da ne želite delati nič več kot samo minimum tega, kar se zahteva od vas. Met tem ko delodajalci raje zaposlujejo nekoga, ki znotraj svojega dela vedno vidi prostor za napredek, ki bo sprejemal nove in inovativne ideje/prakse za izboljšanje poslovanja.  

 

8. Na tem področju sem strokovnjak/guru 

Bodite previdni kako boste artikulirali svoje dosežke. Seveda jih jasno izpostavite, izognite pa se napihovanju ali prirejanju svojih dosežkov zato da bi izgledali nekoliko večji. V kolikor ste še nekoliko bolj na začetku svoje poslovne poti pa svetujemo, da besedo “strokovnjak”  zamenjajte s stavkom “to področje me zelo veseli in z veseljem to znanje nadgrajujem in dopolnjujem.

 

9. Moj edini problem je, da preveč delam

Ravno tako je moteče, da kandidati na vprašanje o slabostih odgovorijo s preveč pozitivnim odgovorom. Delodajalec hoče v vas videti tudi nekaj skromnosti zato ni nič narobe, če iskreno in sorazmerno izpostavite področje, na katerem mislite, da se morate še nekoliko izpopolniti. Velik del uspeha je, da si znamo priznati svoje napake, saj s tem pokažemo tudi voljo, da jih odpravimo. 

 

10. Nimam nobenih vprašanj
Če kandidat nima vprašanj je to lahko pokazatelj dveh stvari: delodajalcu s tem sporočate, da niste zainteresirani za delodajalca ali pa da celo nite zainteresirani za lastno kariero (po možnosti celo oboje). Vedno si pripravite vsaj 2 konkretna vprašanja o delovnem mestu. S poglobljenim in konkretnim vprašanjem, utemeljenim na predhodnem raziskovanju delovnega mesta lahko odlično impresionirate delodajalca.