Še posebej v primerih, ko se delodajalec odloča med kandidati s podobnimi kvalifikacijami. Takrat bo končna odločitev odvisna ravno od razlogov kot so – kateri izmed kandidatov je pokazal več entuziazma ali strasti do dela.

GENERALNO PRAVILO št. 1

Ko vas bodo na zaposlitvenem razgovoru povprašali, če lahko poveste nekaj o sebi se pri naštevanju svojih predhodnih izkušnje ne osredotočajte samo na to KAJ ste delali ampak ZAKAJ ste to delali -  svojim bodočim delodajalcem zaupajte zakaj ste se odločili za posamezno delovno mesto, kaj vas je motiviralo ter kateri aspekti dela so vam bili pri posamezni delovni izkušnji najbolj blizu.  

Izpostavite torej:

  • DELO,
  • KAJ JE VAŠA MOTIVACIJA ZA DELO,
  • KAKO JE DELO VPLIVALO NA VAŠE KOMPETENCE,
  • V KATERI IZMED POSAMEZNIH DELOVNIH NALOG STE NAJBOLJ UŽIVALI  

GENERALNO PRAVILO št 2

Za to, da se vas bodo bodoči delodajalci zapomnili in to v čim bolj prijetni luči sledite sledečemu generalnemu pravilu: MANJ PODATKOV, VEČ ZGODBE!

Seveda je pomembno, da poveste tudi nekaj konkretnih podatkov – vendarle se osredotočite le na bistvene informacije. Vaš sogovorec vas lahko vedno še dodatno povpraša po konkretnejših podatkih. Kot intervjuvanec na zaposlitvenem razgovoru se osredotočite na to, da vas bo vaš sogovorec z zanimanjem poslušal.

Kako torej vaše tehnične podatke povezati z zgodbo, ki bo navdušila vaše bodoče delodajalce?

1. Predstavite kdaj ste se prvič srečali z industrijo v kateri želite uspeti.

Ali vas z vašim trenutnim delom/industrijo povezuje zanimiva zgodba s faksa? Ste bili del kakšnega posebnega projekta, ki vas je zaznamoval in usmeril na trenutno poslovno pot? Mogoče vas je za industrijo navdušil kdo izmed bližnjih?

Predstavite zgodbo kdo in katere izkušnje so vas oblikovale v osebo, ki ste danes.

2.  Opišite svoj prosti čas.

Hobiji lahko povejo veliko o našem karakterju. S svojim bodočim delodajalcem delite svoje interese ter jih povežite z vašimi delovnimi izkušnjami.

Ste tekom odraščanja uživali v timskih športih, ki so spodbujali vašo zdravo tekmovalnost in vas izoblikovali v osebo, ki je vztrajna in se zaveda pomembnosti ekipnega sodelovanja? Ste se v otroštvu posvečali igranjem strateških video igrica, ki so vas naučile, da morate vedno razmišljati nekaj korakov naprej? Mogoče pa ste se posvečali različnim likovnim projektom, po katerih še danes radi posežete, da si zagotovite nekaj sproščujočega časa, ki vam pomaga ohranjati foksu v službi – tudi ob zelo stresnih obdobjih.

3. Delite kako se odzivate na stresne situacije

Vsakdo se kdaj znajde na navzkrižju lastnih interesov ali pa mu spodleti skrbno načrtovan plan – popolnoma človeško. V kolikor vas je vaša poslovna pot vodila tudi »čez drm in strm«, delite svojo poslovno izkušnjo in izpostavite pozitivne lastnosti in spoznanja, ki ste jih razvili skozi življenjske preizkušnje.

Delodajalci se zavedajo, da lahko tudi v njihovem podjetju pride do nepričakovanih delovnih preobremenitev ali drugih nevšečnih in nepredvidljivih situacijah. V kolikor ste se predhodno že znašli v podobnih situacijah, bodo potencialni delodajalci z zanimanje poslušali kako ste odreagirali; ste uporabili posebne delovne tehnike? Ste situacijo rešili z motivacijo svojih sodelavcev? Ste prevzeli vodilno vlogo ali pomagali sodelavcu, ki je potreboval pomoč?

Primerjajte tudi kako se je vaš odziv na podobne situacije spreminjal skozi čas - kako ste izboljšali svojo odzivnost v kriznih situacijah, kako ste razvijali svojo čustveno inteligenco – kaj ste ugotovili, da pri vas deluje in kaj ne.  

4. Delite, kateri projekti so na vas pustili velik vtis /vas definirali. 

Entuziazem lahko pokažete tudi z različnimi prostovoljnimi deli ali projekti, ki odražajo vaš karakter. Ste član kakšnega društva, ste mogoče prostovoljec v zavetišču ali pa del religijske skupnosti? Ste mogoče zagovornik katere izmed okoljevarstvenih iniciativ?

5. Opišite kako svoje poslovno znanje uporabljate tudi v vsakodnevnem življenju, kako ste pomagali poiskati rešitev za določen problem.

Pripovedujte, kako svoje poslovno znanje uporabljate v svojem vsakodnevnem življenju. Nekdo, ki dela v računovodstvu ali v financah lahko deli izkušnjo lastne organizacije finance – delite kakšen nov trend (aplikacijo, ki jo uporabljate za načrtovanje finance). Želite poudariti svojo analitičnost in natančnost? Delite zgodbo kako pri načrtovanju počitnic vedno pregledate vse možne opcije za najbolj optimalno odločitev med ceno in udobjem.  

Ne pustite se izgubiti v množici kandidatov. Pustite svoj pečat in ne bojte se izpostaviti kdo ste.  Pomagajte delodajalcem, da vidijo, da vaš življenjepis niso samo besede ampak osnova za vsa vaša dejanja. Pokažite jim, da se vaš entuziazem pojavlja v različnih oblikah in prinaša impresivne rezultate – na vseh področjih.

Veliko sreče na zaposlitvenem razgovoru!

V kolikor še vedno iščete službo ali pa novo poslovno priložnost pa nikar ne odlašajte in preverite našo pestro ponudbo delovnih mest, TUKAJ