Primer: Oseba je imela predviden intervju za zelo iskano službo – zavedala se je, da je odličen kandidat. Vendar oseba službe ni dobila. Delodajalec - novinarska organizacija - je bila zaskrbljena glede nekaterih njegovih preteklih dejavnosti na družbenih medijih. Medtem ko so novinarske organizacije morda bolj občutljive glede javnih izjav svojega zaposlenega kot druge družbe, ne zanikamo, da vaše objave ne bodo vplivale na možnosti za zaposlitev. 

Sliši se kar velik poseg v našo zasebnost. Po drugi strani pa je to dokaj pogosta praksa sodobnega zaposlitvenega procesa.

Poglejmo si nekaj statistike

Vsekakor. Nedavna študija Društva za upravljanje človeških virov (SHRM) je pokazala da 43% delodajalcev pred zaposlitvijo preverja kandidate prek socialnih omrežij in iskalnikov.

In kar najdejo, bi vam lahko bilo v korist, lahko pa vas tudi izključi iz sanjske službe. V isti raziskavi je bilo ugotovljeno, da je 36% podjetij dejansko izločilo kandidate za zaposlitev že samo na podlagi pregleda kandidatovih socialnih omrežij (vir).  

Na srečo obstaja način, da ste lahko popolnoma prisotni na socialnih omrežjih brez, da bi si zaradi objav zmanjšali svoje možnosti za zaposlitev.  

Osnovna pravila

Najprej je pomembno povedati, da morate vendarle domnevati, da vas bo kadrovska služba / delodajalec poskušala najti na socialnih omrežjih. Ni zadržkov, da delodajalci ne bi pregledali vase javne objave kot del zaposlitvenega postopka/razgovora.

Zaskrbljenost zaradi nadzora delodajalcev nekatere celo pripelje do tega, da popolnoma izbrišejo vse svoje račune na družbenih omrežjih. Toda pazite, kadrovski svetovalci pravijo, da je lahko ta odločite še nekoliko bolj tvegana, saj je odsotnost spletnega profila v današnjem digitalnem svetu lahko sumljiva oz. lahko v delodajalcu sproži sumničavost/nezaupanje – ponovno lahko pomembnost spletnih omrežji variira glede na delodajalca ali predvsem pozicijo na katero se prijavljate.

Strokovnjaki pravzaprav spodbujajo uporabo socialnih omrežij, saj lahko pravilna in zmerna prisotnost na družbenih omrežjih spodbudi vaše možnosti za zaposlitev, saj lahko prikaže vas in vaše talente potencialnim delodajalcem.

Čas za čiščenje objav

Prvi korak pri uporabi družbenih omrežij med iskanjem zaposlitve je arhiviranje ali brisanje neprijetne ali strokovno vprašljive vsebine. Starejše objave so morda še posebej zrele za arhiviranje ali brisanje, saj morda ne predstavljajo vašega trenutnega jaza.

Ste vedeli, da lahko na Twitter računu med nastavitvami izberete možnost, da se vaše objave samodejno izbrišejo po treh meseci?  Besedam lahko namreč mesece kasneje manjka kontekst ali pa nimajo več smisla, če gre za odgovor na izbrisano objavo.

Pomembno je tudi spremljati kdo so vaše povezave, prijatelji, komu sledite -   tudi te povezave je dobro očistiti.

Če še vedno niste prepričani, katere objave v družbenih medijih želite skriti ali arhivirati, ne pozabite, da delodajalci običajno iščejo razloge, da kandidate izločijo iz obravnave. Če bi objava, slika, videoposnetek ali povezava lahko delodajalcu dala razlog, da vas izloči iz obravnave, je verjetno najbolje, da jih odstranite.

Naj vaš profil odraža vaše talente, vrednote in sposobnosti

Pomembno je, da na različnih socialnih omrežjih ohranjate isto držo oz. podobo sebe.

"Če ste na LinkedIn-u rekli, da ste oseba, ki rada deluje v skupini in katere komunikacija temelji na spoštovanju ter iskanju skupnega konsenza si enostavno ne morete privoščiti, da je vaš Twitter poln grdih objav.

Poleg tega se morajo vaše objave razlikovati glede na platformo. "Vsaka platforma je drugačna. To, kar delim na Instagramu, je drugačno od tistega, ki ga delim na LinkedInu. "

Nekatere platforme so morda boljše od drugih za osebne fotografije o vaših družinskih izletih ali objavo enega od vaših hobijev. Kljub temu so ti deli vsebine še vedno strokovno pomembni, saj lahko predstavljajo bolj zaokroženo sliko o vas kot osebi (vir).

Najboljša platforma za prikaz svojih poslovnih sposobnosti je LinkedIn. V kolikor se lahko pohvalite z zglednimi socialnimi platformami jih brez odlašanja vključite v svoj življenjepis pod osnovnimi podatki.

Ali to pomeni, da moramo tudi svoje “zasebno” življenje, ki ga delimo preko socialnih omrežji popolnoma prilagoditi svojemu potencialnemu delodajalcu?

Socialna omrežja so definitivno del sodobnega iskanja zaposlitve. Ob tem se lahko počutimo kot, da je naše življenje pod drobnogledom, vendar dejstvo je, da se z javnim deljenjem našega zasebnega življenja žal »po tiho« strinjamo, da so naša dejanja, dejavnosti oz. mišljenje predmet ocenjevanja.

Vsekakor nas ne razumite napačno. Menimo, da imajo vsi posamezniki pravico do zasebnost in ohranjanje aktivnih socialnih omrežij ni edina in izključna podlaga za izboljšanje vaših možnosti za zaposlitev.

Ker pa moč in vpliv socialnih omrežji še vedno eksponentno narašča, tako med posamezniki kakor v  gospodarstvu, je namen prispevka, da vam nekoliko približamo vidik in razsežnost uporabe socialnih omrežij.

Pregled vašega profila poskusite razumeti tudi z vidika delodajalca

Delodajalec išče osebo, ki jih lahko zaupa oz. osebo, ki se bo ustrezno ujela z obstoječo ekipo – vaš profil lahko delodajalcu pomaga videti vašo pravno naravo  – to vas lahko celo reši! Predstavljajte si, da ste zaradi živčnosti na prvem razgovoru nekoliko manj govorni in ne uspete povedati ali dodobra predstaviti vaše osebnosti in vrednot. Vaš profil bo lahko namesto vas jamčil, da ste prijazna, družabna in topla oseba.

Če povzamemo nekaj ključnih nasvetov:

  1. Preverite ali je vaš profil odprt / zaseben
  2. Preverite stare objave, slike, kontakte
  3. Preverite kakšen vtis pravzaprav daje vaš profil? Je skladen s podobo, ki jo želite predstaviti svetu?
  4. Pomislite, katere objave bi lahko prikazale vaše talente, vrednote, znanje
  5. Ne pozabite na pregovor: »Povej mi kdo so tvoji prijatelji in povedal ti bom kdo si ti!«