Katero pisavo bi torej morali uporabiti pri pisanju življenjepisa, da delodajalcu pade v oči?

Predstavljajte si, da imate le šest sekund, da naredite dober vtis na potencialnega delodajalca. Toliko časa namreč v povprečju porabijo delodajalci za pregled življenjepisa, ko se odločajo, koga bodo povabili na razgovor.

Res je, da izbrana pisava ne bo odločilni dejavnik pri presoji kandidatov, a vseeno lahko pripomore k delodajalčevi odločitvi.

Pri pisanju življenjepisa naj prioriteta ostanejo vaše sposobnosti, dosežki in delovne izkušnje, a vseeno upoštevajte podrobnosti, kot je na primer izbira pisave. Z njo lahko vaš življenjepis izstopa med življenjepisi ostalih kandidatov.

Sledijo pisave, za katere si raje ne odločajte, če si želite dobiti povabilo na razgovor.

  1. Visoko stilizirane pisave

Res je, da sodobne poševne pisave dodajo življenjepisu kar nekaj razburljivosti, a so zelo težko berljive. Nekateri delodajalci jih res ne marajo.

  1. Neprofesionalne pisave

Delodajalcu pokažite, da ste profesionalni na delovnem mestu. Zato raje ne uporabite pisav, kot so Papyrus, Comic Sans, Wingdings, Marker Felt ali Chalkboard.

  1. Nestandardne, prenesene ali pisave po meri

Za življenjepis ne prenašajte nove pisave. Prav tako ne zapravljajte časa z ustvarjenjem nove. Le-te namreč niso standardne in jih za to ni priporočljivo uporabljati v življenjepisu.

  1. Ozke ali svetle pisave

Te pisave so tudi težko berljive, zlasti na zaslonih. Da to razberete, si lahko pomagate z mežikanjem. Če besedilo težko razločite, uporabite krepkejšo ali širšo pisavo.

Katere so torej najboljše pisave za vaš življenjepis?

Morda ste še vedno travmatizirani, ker ste vse seminarske naloge v srednji šoli in na fakulteti pisali s Times New Roman. A to še vedno ostaja stara, zanesljiva klasika. Še nekatere primerne pisave pa so lahko Arial, Calibri, Cambria, Georgia, Helvetica, Verdana, Garamond, Didot, Trebuchet MS in Book Antiqua.

Kaj pa velikost pisave?

Pravilna velikost pisave vpliva na berljivost napisanega življenjepisa.

Velikost pisave naj bo torej med 10 in 12 pt. Naslovi in podnaslovi pa so lahko malenkost večji, in sicer od 11 do 14 pt.

Upoštevajte te nasvete že preden pošljete vaš naslednji življenjepis. Ne bo vam žal!

Vir: zaposlena.hr