To ni video igra

Gre namreč za usposabljanje pri katerem vi in vaši sodelavci nosite VR očala. Minevanje časa v vesolju se zdi zabavneje od ur, ki bo jih morali presedeti v konferenčni sobi, med tem ko vam nadrejeni pripovedujejo o razburljivih načrtih vaše organizacije za naslednje leto.

Potovanje na Mars je vaja za izgradnjo ekipe, imenovana Apollo, ki jo je izdelalo britansko podjetje Jenson8, ki je specializirano za platforme za usposabljanje, ki temeljijo na virtualni resničnosti.

Kako vaja poteka?

Vsaka ekipa na delovnem mestu dobi tri ali štiri poskuse v simulaciji, da ugotovi, kako pobegniti. Udeleženci lahko doživijo Apollo z različnih perspektiv – v vlogi voditelja, kot standardnega robota ali kot opazovalca. Ko vsi udeleženci snamejo očala, sledi razprava o različnih načinih, ki so jim pomagali do uspeha ali neuspeha.

»Ko so ljudje v tej poglobljeni izkušnji, se znebijo številnih predsodkov, ki jih nosijo s seboj, ko so na delovnem mestu in to jim omogoča, da se pokažejo takšni, kot so, namesto da poskušajo igrati svoj delovni značaj« pravi Bryan Barnes, vodja raziskav in razvoja pri Jenson8.

Dodaja, da lahko udeleženci bolje ali slabše razumejo svojo vlogo v skupini. In da lahko to vodi do iskrenih pogovorov, ki pomagajo graditi uspešnejšo ekipo, pišejo na portalu BBC.

Spremembe s koronavirusom

Pandemične zapore so milijone delavcev uvedle v delo na domu in video-sestanke, zdaj pa se spreminja tudi usposabljanje. V si smo leta 2020 izkusili, da nam pravzaprav ni treba biti vedno v isti sobi za sestanke. Sedaj se je to preneslo še na tečaje usposabljanja. Podjetja nudijo zaposlenim VR očala tudi, ko je čas, da gredo na dopust ali osvežijo svoje veščine in znanja.

Nove tehnologije privlačijo mlade zaposlene

Nanje so se nekateri namreč navadili zaradi dolgoletnega igranja računalniških iger. Tudi če so se podjetja dolgo zanašala na tradicionalne metode, dejstva kažejo, da so se ljudje spremenili in s tem tudi način razumevanja informacij. Pozornost hitreje pade, informacije želimo pridobiti hitro in stvari videti, ne pa zgolj prebrati.

Je usposabljanje s pomočjo VR res učinkovitejše?

Glede na študijo računovodskega velikana PricewaterhouseCoopers se zaposleni učijo prek VR štirikrat hitreje, kot če so v učilnici. Poročilo ugotavlja, da so bili zaposleni 1,5-krat bolj osredotočeni na VR tečajih. Prav tako je zaposlenim všeč, da lahko isto vajo poskusijo večkrat in se posledično temu učenje ne preneha po prvem poskusu. Tudi za nevarna dela je prva simulacija podjetju cenovno dostopnejša s pomočjo VR, kot pa če bi nekoga poslali neposredno v okolje z visokim tveganjem (na primer na naftno ploščad ali v kemično tovarno).

Povratne informacije

Ste morda šef, ki težko poda kritiko? Nič za to, znano je, da ljudje na splošno nismo dobri v podajanju iskrenih povratnih informacij in je zato treba zanje izrecno vprašati. Na drugi strani »stroj« za vaše občutke ni zaskrbljen in bo povratne informacije podal takšne, kakršne so.

Kritike novih tehnologij

Usposabljaje preko VR prejema tudi kritike. Nekateri uporabniki so ugotovili, da je nošenje VR očal neprijetno ali pa se jim med tem vrti in jim dela slabo, spet drugi se pritožujejo nad glavoboli in utrujenostjo oči.

Ključno je, da se vzpostavi ravnovesje med upravljanjem in inovacijami – danes je nujno je zagotoviti dovolj svobode za nastanek inovacij, obenem pa potrebujete ustrezno raven nadzora.

 

vir: bbc.com