Če imate doma otroka, ki bo stopil v prvi razred in ga boste pospremili v šolo prvi dan, vam pripada dodaten dan plačane odsotnosti.

Izredni dopust

Člen 165, ki je bil v Uradnem listu dopolnjen konec decembra 2019, pravi, da ima delavec oziroma delavka pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin. Kot zadnja točka za pravico do izrednega dopusta, je bilo dodano tudi  spremstvo otroka, učenca prvega razreda, v šolo na prvi šolski dan.

Kako do dopusta?

Za uveljavitev odsotnosti na delu je potrebno predložiti potrdilo, da gre otrok v prvi razred. Ta pa se lahko koristi le na prvi šolski dan (torej 1. septembra) in ne prej oziroma kasneje. Dopust pripada obema staršema.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se bodo jutri za približno 275.000 učencev in dijakov končale poletne počitnice.

Lani je bilo v prvi razred vpisanih 20.847 otrok. Prav tako je v šolo vsako leto, od šolskega leta 2010/2011 dalje, vpisanih čedalje več otrok.

Zanimivost

Na šolo v Sloveniji težko pozabimo. Kot zanimivost lahko dodamo, da je Šolska ulica najpogostejše ulično ime v Sloveniji. V Sloveniji je tako kar 52 Šolskih ulic, 6 Šolskih cest in Šolskih poti, eno Šolsko naselje in 3 Dijaške ulice. Prav podobno je s priimki. Priimek Šola je na začetku leta 2023 imelo v Sloveniji 9 oseb, priimek Šolar 495, priimek Dijak 107 in priimek Cvek 271 oseb

Deloglasnik vsem želi prijeten prvi šolski dan!

 

Viri: zsss.si, SURS