Skoraj 40 % francoskih direktorjev podjetij priznava, da delajo trdo, tudi več ur brez rednih odmorov. Njihov delež je po raziskavi zdravstvene zavarovalnice Bupa Global precej višji od svetovnega povprečja in je nad ravnmi v ZDA, Veliki Britaniji in na Kitajskem.

Deloholizem

Francoski direktorji imajo med vsemi državami v raziskavi tudi najvišjo stopnjo zaskrbljenosti glede svoje individualne delovne uspešnosti. Avtorji študije so ugotovili, da so zaskrbljenost glede sposobnosti njihovih organizacij, da prenesejo trenutno gospodarsko nestabilnost, skupaj z večjim odporom do dela na daljavo kot njihovi globalni kolegi prispevali k njihovi nagnjenosti k deloholizmu.

Presenetljivi rezultati

Rezultati raziskave so morda presenetljivi glede na politiko delovnega mesta in način življenja v Franciji. Večina delavcev v storitvenem sektorju dela manj kot 35 ur tedensko, poletne počitnice pa lahko trajajo večino avgusta. Leta 2017 je Francija postala prva evropska država, ki je uvedla zakon o "pravici do zavrnitve", ki od organizacij zahteva prepoved elektronske pošte, klicev in drugih oblik vdiranja v zasebnost zaposlenih po določenih urah.

Delo na daljavo

Prehod na delo na daljavo med pandemijo je spodbudil več držav, da so predlagale podobno zakonodajo. Francoski delovni zakonik zaposlenim že leta prepoveduje kosilo za pisalno mizo, čeprav je bil zakon na vrhuncu pandemije zamrznjen.

Prekomerno delo je bilo pogostejše pri vodstvenih delavcih, ki so bili ves čas v pisarni, v primerjavi s tistimi, ki so delali na daljavo, je pokazala raziskava Bupa Global, ki je avgusta in septembra lani zajela 2439 premožnih posameznikov v osmih pokrajinah.

 

vir: denar.mk