Kot pišejo na portalu, so ocenjevali 183 poklicnih skupin, od katerih pričakujejo za 109 od teh pomanjkanje kadra, za 39 ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela ter za 35 poklicev presežek kadra glede na potrebe trga dela.

Poklici v pomanjkanju

Med poklice v primanjkljaju sodijo deficitarni poklici, o katerih si lahko več preberete tukaj.

Sicer pa je največje pomanjkanje napovedano za področja zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva in gradbeništva. To pomeni, da bodo na teh področjih potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela.

Poklici v ravnovesju

Med poklici v ravnovesju so na primer ekonomisti in računovodje, frizerji, gasilci, dostavljavci, prodajalci min hotelski receptorji.

Poklici v presegu

Preveč pa jih dela v arhitekturi, na splošno v turizmu (razen v hotelu), na področju jezikoslovja in kulture (fotografi, glasbeniki, umetniki, novinarji). Več o poklicih v kulturi najdete tukaj.

Primanjkljaj je že za prihodnje leto predviden za učitelje v osnovnih šolah, svetovalne delavce ter vzgojitelje v vrtcih. V primerjavi z lanskim letom pa je največja razlika v tem, da so napovedovali presežek na področju tehnike telekomunikacij, letos pa kaže, da bo ta poklic v primanjkljaju.

Vsi ti podatki so koristni tudi za bodoče dijake in študente, ki so ravnokar pred vpisom v srednjo šolo oziroma na fakulteto. Preverite še, kateri poklici so bili iskani v lanskem letu lanskem letu.

Razpis za vpis

Objavljen je razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje za študijsko leto 2024/2025. 

Skupno je na javnih višjih strokovnih šolah in višjih strokovnih šolah s koncesijo je razpisanih 4.260 mest za redne študente ter 3.320 mest za izredne študente. Zasebne višje strokovne šole pa razpisujejo za izredne študente še dodatnih 4.335 vpisnih mest. Kandidati se lahko prijavijo v dveh prijavnih rokih, in sicer na prvi prijavni rok do 15. marca 2024, na drugi prijavni rok pa do 29. avgusta 2024. Vsi so bili verjetno na informativnih dnevih, ki so potekali pretekli vikend, obveščeni, da naj se določenih rokov striktno držijo, ker se potem preprosto ne bodo mogli več vpisati na željen razpisan program.

Deloglasnik vam želi veliko sreče pri izbiri poklica! Z vami pa deli še nasvet, kako priti do dela svojih sanj!

vir: ess.gov.si. gov.si