Navdihujoča predavanja svetovno priznanih strokovnjakov, okrogle mize o aktualnih temah s trga dela, rekordno število praktičnih delavnic in nepozabna zabava so zaznamovali letošnjo in skupno že 12. konferenco HR Days v Rovinju.

Največje regionalno srečanje kadrovske skupnosti v organizaciji skupine Alma Career, ki upravlja portal Deloglasnik, je zbralo več kot 600 kadrovskih strokovnjakov in Rovinj spremenilo v svetovno kadrovsko prestolnico.

Na letošnji konferenci je bil poudarek na najnovejših trendih v zaposlovanju in temah, kot so obvladovanje slabo uspešnih, zadrževanje zaposlenih in vloga srednjih menedžerjev v omenjenem procesu, uporaba umetne inteligence v HR in še veliko več.

Posebna pozornost je bila namenjena perečim temam domačega trga dela, kot sta vključevanje tujih delavcev in problematika vračanja delavcev v pisarno po več letih dela od doma - hibridno delo.

Tuji delavci - priložnost ali grožnja?

Ali se rešitev za zapolnitev delovnih mest skriva v uvozu tujih delavcev in koliko nam ti dejansko pomagajo, oziroma upočasnjujejo in ogrožajo naš trg dela? O tem se je razpravljajo na predavanju Kulturna fuzija na trgu dela – kako gradimo mostove vključevanja do tujih delavcev.

Predstavljena je bila raziskava o tem, kaj si prebivalci mislijo o tujih delavcih.

Večina vprašanih se je strinjala, da bi se morali tuji delavci naučiti jezika države, v katero prihajajo, predvsem zaradi lažje komunikacije in orientacije. Poleg tega se strinjajo, da bi se tuji delavci morali prilagoditi našim običajem in načinu življenja ter da bi se morali za boljšo integracijo več družiti z domačim prebivalstvom. Po drugi strani pa 15 do 20 % domačih delavcev ne bi želelo biti 'tisti', ki bi tujim delavcem pomagal pri prilagajanju. Kar 50 % domačih delavcev meni, da tujci rušijo našo kulturo in se v njihovem podjetju ne počutijo varne. Kar zadeva zaposlovanje, 35 % vprašanih poudarja, da nam bodo tuji delavci ukradli delovna mesta, le 11 % pa meni, da bi morali uvoziti več tujih delavcev.

»Vsi si želimo, da bi se tuji delavci integrirali v našo družbo, da bi sprejeli našo kulturo in spoštovali naš način življenja, a ko se malo poglobimo v to temo, vidimo, da nas je le nekaj pripravljenih sodelovati v tem procesu, « je bilo poudarjeno.

Tudi strokovnjaki se strinjajo, da je znanje jezika pomembno, nekatera podjetja pa imajo že utečeno prasko zaposlovanja delavcev in tretjih držav. Za to pa je potreben kakovosten program ob prihodu tujcev, odprta in transparentna komunikacija ter enaka obravnava vseh delavcev.

Ključna je prilagodljivost, ne pa, kje delate.

Drugi dan konference je bil na predavanju Vrniti se ali ne vrniti osredotočen na prednosti in slabosti vračanja delavcev v pisarno. Dejstvo je, da zaradi zahtevnosti dela nekateri ljudje službe niso in ne bodo mogli opravljati iz udobja svojega doma. To so na primer delavci v trgovinah, ki so dnevno v stiku s kupci.

Vsako podjetje ima svoja pravila in zakone in z včlanitvijo v to podjetje sprejemate ta pravila. Seveda, če v določenih segmentih poslovanja obstaja možnost dela na daljavo, je treba to možnost vsaj občasno omogočiti delavcem, ki si tega želijo. Delo je na koncu odvisno od tega, ali so doseženi načrtovani rezultati.

Na HR Days konferenci so bile podeljene tudi nagrade za najboljše regionalne kadrovske prakse

Poleg predavanj tujih in domačih kadrovskih strokovnjakov, debat o aktualnih temah in praktičnih delavnic je naša zgodba HR Days obogatena še z eno vsebino, brez katere iz Rovinja zagotovo ne moremo, to je priznanje za Najboljšo regionalno kadrovsko prakso.

Alma Career, ki upravlja portal Deloglasnik, to nagrado podeljuje od leta 2010. Skozi roke naše žirije je v štirinajstih letih šlo skoraj 320 pripravništev. Letos je strokovna žirija izbrala deset finalistov, in sicer pet najboljših praks v kategoriji malih in srednje velikih podjetij ter pet v kategoriji velikih podjetij. Glas publike je predstavljal 50 % skupne ocene.

V kategoriji malih in srednje velikih podjetij je glavno nagrado prejelo podjetje Imaco Systemtechnik d.o.o. za projekt »Family is Future«. Z enakim številom glasov jim sledita Nestlé Adriatic s projektom »Nestlé podpora družini« in Terme Sveti Martin s projektom »Poletna zabava zahvaljujoč ekipi«.

V kategoriji velikih podjetij je zmagalo podjetje COLAS Hrvatska d.d. za projekt »Cesta hvale«. Drugo mesto je pripadlo Carlsberg Group Croatia s temo »Upskill«, tretje mesto pa je pripadlo sodelovanju CEMEX Hrvatska d.d. in Studenac market d.o.o. ki je k nam prišla s projektom »Delodajalci skupaj v mentorskem programu za ženske«.

Čestitke vsem nagrajencem!

Konferenca HR Days je letos zaključena. Naslednje srečanje je predvideno čez eno leto – 8. in 9. maja 2025!