Velika noč velja za največji krščanski praznik poleg Božiča, a za razliko od tega, se ji termin vsako leto spreminja – praznujemo jo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni.

Velikonočni ponedeljek – dela prost dan

Po ljudskem običaju je velikonočni ponedeljek veljal za dan, ko verniki obiščejo svoje sorodnike in prijatelje ter se veselijo Jezusovega vstajenja. To običajno spremlja tudi raznovrstne igre s pirhi. Dela prost dan je v večini evropskih držav, od osamosvojitve tudi v Sloveniji in spada v sklop krščanskih praznikov.

Če pa se boste morali za Veliko noč odpraviti v službo, preverite nasvete, kako jo preživeti na delovnem mestu tukaj.

Velikonočne dobrote

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je tudi v letošnjem letu objavil zanimive statistične podatke o velikonočnih dobrotah.

Omenili smo že, da so za veliko noč značilni pirhi – leta 2022 je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji 87-odstotna.

Naj vas razveselimo, da bo priprava potice letos nekoliko cenejša, saj so bile cene večine osnovnih sestavin v mesecu februarju nižje, kot pred letom dni. Moka se je pocenila za 4,4 %, sladkor za 2,1 %, sveže polnomastno mleko pa za 3,1 %, podražila pa so se le jajca, in sicer za 0,4 %, cena orehov pa ostaja približno enaka, še poročajo na portalu SURS.

Preverite še, kateri so še ostali dela prosti dnevi v letu 2024!

Deloglasnik vam želi vesele velikonočne praznike!

Vira: slovenia.info, dnevnik, SURS