Letos UNESCO posveča Mednarodni dan izobraževanja boju proti sovražnemu govoru, ki se je v zadnjih letih povečal z uporabo družbenih medijev in škodljivo vpliva na strukturo naših družb. Pri tem imajo ključno vlogo izobraževanje in učitelji.

Svet na splošno doživlja porast konfliktov, diskriminacije, rasizma, ksenofobije in sovražnega govora. Vpliv tega nasilja presega vse meje, dotika pa se na primer spola, rase, religije, politike in podobno, tako v fizičnem kot virtualnem svetu. Zato je aktivna zaveza k miru danes še bolj nujna, kot kadarkoli prej, so zapisali na unesco.org - Izobraževanje je ključno za to prizadevanje, kot poudarja Priporočilo o izobraževanju za mir, človekove pravice in trajnostni razvoj. Učenje za mir mora biti preoblikovalno in pomagati opolnomočiti učence s potrebnim znanjem, vrednotami, stališči ter spretnostmi in vedenjem, da postanejo nosilci miru v svojih skupnostih.

UNESCOvo izobraževanje

UNESCO ob tej priložnosti organizira enodnevno spletno usposabljanje za več tisoč učiteljev z vsega sveta o odpravljanju sovražnega govora, na katerega so prijave odprte na njihovi spletni strani in bo potekalo v francoskem jeziku. To usposabljanje je del Unescovih ukrepov za pomoč državam članicam in strokovnjakom na področju izobraževanja pri obravnavi sovražnega govora s pomočjo izobraževanja.

Prav tako se bodo na sedežu Združenih narodov v New Yorku zbrali ministri, vodje izobraževanja in pedagogi z vsega sveta, da bi razpravljali o osrednji vlogi izobraževanja pri doseganju trajnostnega svetovnega miru.

Tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je aktivno pri spodbujanju strpnejše komunikacije in ustvarjanju spodbudnega učnega okolja, pišejo na gov.si:

»Preprečevanje sovražnega govora oziroma spodbujanje strpne in spoštljive komunikacije sta cilja, h katerima je zavezano tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Vlada Republike Slovenije je tako v lanskem letu vzpostavila strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, med bolj izpostavljenimi vidiki pa je komunikacija med mladimi, še posebej v šolskem in spletnem okolju«.

Decembrska anketa

Poleg izobraževanja za mir, je nenehno učenje pomembno tudi za osebni razvoj, razvoj družbe, trajnostni razvoj, kulturno raznolikost, ekonomsko neodvisnost, gospodarsko rast in še bi lahko naštevali. Zato smo vas, bralce našega portala, v mesecu decembru spraševali, ali vam delodajalci nudijo možnost izobraževanja.

Največ, 34 % vprašanih, vas je navedlo, da nimate možnosti izobraževanja. Morda vam bo delodajalec organiziral kakšno v sklopu omenjenega dne, ali pa mu kar vi predlagajte!

Dobra četrtina (26 %) vprašanih, se na delovnem mestu nenehno izobražuje25% pa vas je navedlo, da se izobražujete sami.

Pri zgolj 13 % vprašanih izobraževanje predstavlja pogoj za napredovanje3 % pa ste odgovorili z drugo;

»Delodajalec skladno z zakonom plačuje izobraževanja, a ga ne zanimajo rezultati ali učinki izobraževanja« - komentar anketiranca/ke.

Mednarodni dan izobraževanja je odlična priložnost za ozaveščanje družbe o pomembnih vprašanjih in za izboljšanje učnega sistema po vsem svetu.

Viri: unesco.org, gov.si, sviz.si, Deloglasnikova anketa