Lahko ste pametni, imate oziroma ste imeli dobre ocene na fakulteti in v šoli, a če niste čustveno zreli, družbeno odgovorni in vztrajni pri svojih ciljih, vam ciljev največkrat ne bo uspelo uresničiti.

Če želite biti uspešni pri tem, kar počnete, morate spoznati več vrst čustvene inteligence in lastnosti, ki jih imajo »posebni« ljudje.

Eden izmed takšnih ljudi je Warren Buffett. Zaradi svojega izjemnega naložbenega uspeha, je danes eden najbolj znanih vlagateljev na svetu. Večkrat pa je pokazal tudi izjemno čustveno inteligenco.

Ste že slišali za njegovo pravilo 25/5?

Ob neki priložnosti v pogovoru o karieri je Buffett opravil test svojega pilota.

Svojemu pilotu je sprva rekel, naj naredi seznam svojih 25 prednostnih kariernih ciljev, nato pa naj med njimi obkroži pet tistih, ki so se mu zdeli najpomembnejši.

Kaj je želel doseči s tem testom?

1. Usmerjenost v doseganje 1 do 5 ciljev.

2. Pozabiti na doseganje ciljev od 6 do 25.

Buffett je želel dokazati, da je vse v središču pozornosti. Ne morete se osredotočiti z enako intenzivnostjo na 25 stvari hkrati, ker ena stvar je gotova, in sicer ta, da v življenju ne boste dosegli 25 stvari.

Če se osredotočite na dolgi rok, boste morda lahko dosegli od 3 do 5 velikih ciljev. Ovire pri vaši osredotočenosti pa so številke od 6 do 25, ker so to stvari, ki vas zanimajo. Te so vaša največja potencialna grožnja pri doseganju velikih ciljev.

To preprosto pravilo je čudovit način za uporabo čustvene inteligence v vsakdanjem življenju.

Pomembno je, da vedno identificirate točke od 5 do 25, da boste lažje ugotovili, kaj vas zadržuje.

Ni nujno, da to pravilo velja zgolj za velike delovne cilje, ampak vam lahko pride prav pri vseh obveznostih in željah. Morda imate vsak dan seznam 10 nalog, ki bi jih radi opravili v roku 24-ih ur, a nato obkrožite zgolj dve ali tri. Dokler te glavne prioritete ne postavite na list papirja, ne opravljajte nobene druge naloge.

Uporabite pravilo 25/5 in poskrbite, da bodo vaša čustva delovala za vas, ne proti vam!

Vir: supermen.tocka.com.mk