S pomočjo kalkulatorja lahko na hiter in enostaven način izvedete izračun plače. Ta vključuje tudi bruto neto pretvorbo in upošteva različne socialne okoliščine, kot na primer vzdrževani otroci in družinski člani, invalidnost ali zaposlitev po 65. letu starosti. V rezultatih se vam bo prikazalo tudi daljše poročilo o prispevkih za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter drugi prispevki za plačo.

Kako uporabljam kalkulator za izračun plače?

Manjši kalkulator je na voljo že ob odprtju portala Deloglasnik spodaj desno, tik nad mesečno anketo - ne pozabite jo izpolniti!. Ob kliku na izračun se vam bo prikazal večji kalkulator, dostopen tudi tukaj.

Vanj nato vnesete sledeče:

  • znesek
  • prevoz, malica
  • število vzdrževanih otrok
  • število ostalih vzdrževanih družinskih članov
  • število vzdrževanih otrok s posebno nego

Izbirate lahko tudi med:

  • 100% invalidnost
  • Po 65. letu starosti

Zakaj je pomemben izračun plače?

Izračun plače je pomemben zaradi vaše finančne varnosti. Prav tako je poznavanje in razumevanje bruto neto plače ključno za izvedbo uspešnega pogovora o plači – ob zaposlitvenem razgovoru ali povišici.

Kaj je bruto neto plača?

Pri pogovoru z delodajalcem morate biti previdni. V večini primerov bodo namreč govorili o bruto plačilu, saj to predstavlja celoten mesečni strošek, ki ga bo imel delodajalec na zaposlenega. To pa še ne pomeni, da je to tudi znesek, ki ga bomo zaposleni prejeli na svoj bančni račun! Zaposlene oziroma iskalce zaposlitve zanima neto znesek plače.

Kakšna je torej razlika?

Bruto izračun plače - končni strošek delodajalca, ki vključuje osnovno bruto plačo, zdravstveno zavarovanje, vse dodatke in socialne prispevke ter povračilo stroškov v zvezi z delom (prevoz, prehrana, dodatki itd).

Neto izračun plače - neto plača, ki jo delavec prejme na svoj bančni račun.

Na zaposlitvenem razgovoru vas bodo po vsej verjetnosti vprašali po vaših pričakovanjih glede plače. Predlagamo vam, da pred razgovorom uporabite Deloglasnikov bruto-neto kalkulator ter jasno začrtate svoje pogoje. Z Deloglasnikovim kalkulatorjem za izračun bruto-neto plače si boste lahko svoje finančne želje tudi izračunali in nato jasno, črno-na-belem, zagovarjali svoje stališče. Najbolj pomembno je, da boste lahko preverili tudi vse različne kombinacije izračuna plače – na primer v primeru višje osnove in manj dodatkov ali pa nižje osnove in več dodatkov.

Ko vam delodajalec ponudi neto plačo, ga ne pozabite povprašati, kaj vse vključuje ta znesek, kolikšna je vaša osnovna neto in bruto plača ter kakšne prispevke oziroma povračila stroškov lahko pričakujete. Lahko se zgodi, da v omenjen znesek delodajalci upoštevajo tudi regres, božičnice, nagrade, plačevanje računa za mobilni telefon in podobno.

Na razgovoru ne bodite sramežljivi in jasno povprašajte kaj točno vsebuje ponudba delodajalca. Pri tem pa ne pozabite, da je poleg dobre informiranosti o izračunu plače, s katero ste zdaj seznanjeni, potrebna tudi spoštljiva in odprta komunikacija, ki vas bo pripeljala do željene plače.

Vsi izračuni so izključno informativne narave, narejeni so za primere zaposlitve za polni delovni čas. Alma Career d.o.o. ne prevzema nikakršne odgovornosti za morebitne nepravilnosti v izračunih.