Izbirni postopek je uspešno zaključen. Vi ste bili, v morju kakovostnih kandidatov, izbrani s strani odgovorne osebe.

To je potrdil že telefonski klic s podjetja, preko elektronske pošte ste prejeli uradno ponudbo za delo, v kateri je naveden znesek plače in ostali manj pomembni podatki.

Kljub navdušenosti pa se vam porodi misel, ali takoj sprejeti ponudbo.

Preden sprejmete katerokoli pogodbo za delo, se držite sledečih korakov:

1. Izrazite svojo hvaležnost

Ne glede na način komunikacije, ki jo imate z delodajalcem, se mu zahvalite in pokažite zadovoljstvo. Pa naj bo to osebno, po telefonu ali preko elektronske pošte.

Ne glede na to, o čem se boste kasneje dogovarjali, s takšnim začetkom vzpostavite dobro vzdušje za nadaljnji pogovor. Pa naj bo to pogajanje o podani ponudbi ali pa če ponudbo sprejmete.

Ne pozabite pa, da je podjetje v tem trenutku ranljivo, saj obstaja možnost, da pogodbe ne sprejmete. Zato se postavite v njihovo kožo in poskrbite, da se počutijo pomembne - tako obstaja možnost, da izrazijo zanimanje, tudi če nameravate zavrniti pogodbo. 

2. Zahtevajte pisno pogodbo

Preden se odločite karkoli, morate natančno vedeti, za kaj ste se odločili. Ob zahvali tako prosite za pisno pogodbo. Bodite pozorni, da vsebuje naziv delovnega mesta, datum začetka, znesek plače in podrobnosti o ugodnostih.

Ta korak vam omogoča, da zadeve postanejo uradne, vi pa lahko natančno pregledate vse podrobnosti, da se prepričate, kaj vam podjetje ponuja. Vprašajte tudi, koliko časa imate za odločitev in do kdaj morate posredovati odgovor. Slab znak je, ko delodajalec želi odgovor takoj. Podjetje bi se namreč moralo zavedati ustreznega in temeljitega premisleka o pogodbi. Kratek rok za odgovor lahko predstavlja taktiko prestraševanja, zato bo odgovoren delodajalec dal potencialnim kandidatom dovolj časa za premislek.

Če pa se želite o delovnih pogojih še pogovarjati, je lahko primeren odgovor nekaj takšnega:

"Pogodbo sem preučil/a in se mi zdi odlična delovna priložnost. Vendar bi se o podrobnostih ponudbe rad/a bolj natančno pogovoril/a. Kdaj bi imeli čas za pogovor ali srečanje?"

Med pogajanji, predvsem o plači, si vprašanja pripravite in ne vzbujajte konfliktnega vzdušja.

3. Skrbno preverjanje in ugotavljanje naslednjih korakov

Ko zaključite s pogajanji in ste pripravljeni vzeti to delo, na glas povejte vse podrobnosti, kot jih sami vidite in razumete. Lahko na primer rečete: »Če sem prav razumel/a, bom imel/a pravico do X dni letnega dopusta, dodatki bodo izplačani glede na dosežene rezultate, izbiram lahko med delom od doma ali delom v pisarni in podjetje krije stroške toplega obroka ter subvencionira stroške vrtca za mojega otroka, kajne?"

Če so pogajanja trajala dlje, kot je bilo pričakovano, razmislite tudi o tem. Pogajanja so stresna za obe strani in s tem, ko se novemu delodajalcu zahvalite za čas in trud, pokažete, da ste pripravljeni nadaljevati.

Nazadnje postavite vprašanje o naslednjih korakih. Na primer, ali obstaja kakšna papirologija, s katero bi morali začeti, po tem ko sprejmete zaposlitveno pogodbo? Kaj lahko (in bi morali) naredite, da se pripravite na svoj prvi dan?

S temi vprašanji izkazujete interes, podjetju pa sporočate, da so se pravilno odločili, ko so vas zaposlili.

 

Vir: Monster