Če torej šele začenjate svojo kariero in ne želite postati del nezadovoljne statistike, je morda čas za premislek. Dejstvo je, da če se na delovnem mestu počutite nezadovoljni in nemotivirani, se morda zdi nemogoče dobiti sanjsko službo. S pravilno pripravo lahko tudi to postane resničnost.

Če vas zanima, kako se pripraviti na ta pomemben korak v karieri, sledite tem petim korakom, ki vas lahko pripeljejo do sanjske službe!

1. Izbirajte na podlagi vaših spretnosti

Mnogi ljudje začnejo iskati zaposlitev tako, da pogledajo nazive delovnih mest, ki se zdijo najbolj ustrezni glede na njihove karierne cilje. Ta metoda nekaterim sicer ustreza, a priporočamo, da iskalci zaposlitve raje najprej pregledate zahtevane veščine za delovno mesto. Iskalci bodo tako lahko prepoznali sklope spretnosti, ki jih že imajo, in delovna mesta, ki najbolje ustrezajo njihovim izkušnjam. Poleg tega, ker se nazivi delovnih mest nenehno spreminjajo, vas lahko osredotočanje na potrebna znanja in spretnosti za delovno mesto pripelje do nazivov delovnih mest, za katere niste vedeli, da ustrezajo vašemu strokovnemu znanju.

2. Prilagodite svoj življenjepis

Pogosta napaka, ki jo delajo iskalci zaposlitve, je pristop k iskanju zaposlitve, ki ustreza vsem. Ne obujajte svojega starega življenjepisa. Pazljivo preučite zahteve za delovno mesto in se prepričajte, da vaš življenjepis poudarja zahtevane izkušnje. Poskrbite torej, da bo vaš življenjepis izstopal tako delodajalcem, kot za računalnikom. Dandanes namreč več kot 95 odstotkov podjetij pregleduje življenjepise glede ključnih fraz in kvalifikacij z uporabo sistema za sledenje kandidatom (ATS). Uporaba ključnih besed iz objave delovnega mesta lahko pomaga, da vaš življenjepis prestane postopek pregleda in pristane v rokah vodje zaposlovanja.

3. Uporabite spletne vire in orodja

Iskanje zaposlitve danes ne pomeni več samo povpraševanje pri prijatelju ali listanje po časopisu. Podjetja zdaj uporabljajo svoja spletna mesta za oglaševanje prostih delovnih mest, platforme za iskanje zaposlitve pa vam lahko pomagajo tudi pri prepoznavanju priložnosti. Ta spletna mesta ne uporabljajte samo za iskanje določenega delovnega mesta, ampak tudi za "podobna delovna mesta" ali "predlagana delovna mesta", ki bi vas lahko zanimala. Oglase lahko preverite tudi na našem portalu.

4. Na razgovor se pripravite

Poskrbite, da boste opravili vse zahtevane raziskave o organizaciji, preden si zagotovite razgovor, pa naj bo ta virtualni ali osebni. Preživite nekaj časa na njihovi spletni strani, spoznajte podjetje in njegove zaposlene. Poiščite tudi kakšne novice in ocene, da vidite, kaj menijo ostali.Prav tako je pomembno, da si pripravite seznam vprašanj, ki jih želite zastaviti. Vadite tudi odgovore na pogosta vprašanja za razgovor. Bolj kot boste vadili za razgovor, boljši boste. Igrajte  se izmenjavo vlog s prijatelji in si postavljajte težka vprašanja, da boste še bolj pripravljeni.

5. Zaključite z zahvalo

Če želite resnično izstopati in pokazati, koliko vam je razgovor pomenil, ne pozabite poslati sporočila, v katerem se zahvalite morebitnemu bodočemu delodajalcu, ker si je v svojem natrpanem urniku vzel čas in se srečal z vami. Preden pošljete sporočilo, popravite slovnične napake in tiskarskie škrate!

Lahko se res zdi sanjska služba le neuresničljiv cilj, a z vztrajnostjo in odločnostjo lahko najdete idealno delo, v njem napredujete in nenazadnje, počnete to, kar imate radi.