V osnovi obstajajo tri glavne strategije za odgovor na to nelagodno vprašanje. Poglejmo si jih.

1. NAVEDITE RAZPON PLAČE

Odgovori na vprašanja, ki se nanašajo na želeno plačo, naj bodo prilagodljivi. Če delodajalcu pokažete, da se znate prilagajati, to pomeni, da ste resni in veste, kaj lahko vaše sposobnosti prinesejo k podjetju.

Kakšen obseg izbrati?

Če ne veste, kakšen plačilni razred predlagati delodajalcu, si pomagajte na spletni strani na tej spletni strani. Boljša plača, kjer boste našli povprečne plače za določena delovna mesta.

A ne prehitevajte, če ste šele v prvem krogu intervjujev. Raje počakajte, da vam delodajalec ponudi delo, saj verjetno ne bi radi navedli prenizkih ali previsokih zneskov?

Ko pa na razgovoru predlagate razpon plače, sledite temu primeru. Na primer, če zahtevate 1.500 do 2.000 evrov in vaša domneva o proračunu podjetja znaša 1.000 do 1.700 evrov, določite razpon od 1.700 do 2.000 evrov, tako da, tudi če se podjetje pogaja pod razponom, ki ste ga navedli v intervjuju, imate še vedno možnost. Prav tako dodajte, da je plača le del tega, kar iščete in morebiti ponovite, kaj vse lahko prinesete potencialnemu delodajalcu. Ne pozabite tudi na topel obrok in potne stroške.

2. OBRNITE VPRAŠANJE SEBI V PRID

Ena od taktik je tudi ta, da lahko na vprašanje "Kakšno plačo pričakujete?" preprosto vprašate, kaj podjetje ponuja. Lahko bi rekli nekaj takega: »Veseli me, da ste to omenili – mi lahko poveste, kakšen je razpon za to delovno mesto«.

Ko bo delodajalec odgovoril na vaše vprašanje, bodo pričakovali, da boste povedali, ali vam plača ustreza. Zato se vseeno pozanimajte, kakšne so plače za to delovno mesto in imejte pripravljen odgovor.

Če vam delodajalec ponudi plačo, ki je v skladu s pričakovanji ali višja, super! Lahko mu poveste, da vam to ustreza. Če pa je ponujena plača nižja in z delom za takšno plačo ne bi bili zadovoljni, morate pripraviti načrt, kako se odzvati, kot na primer: "V mislih sem imel/a razpon od 1700 do 2000 evrov, vsekakor pa sem odprt7a za pogajanja glede na ostale pogoje."

3. PRELOŽITEV RAZPRAVE O PLAČI

Čeprav še vedno poznate celoten obseg odgovornosti, ki bi jih imeli, morda raje ne odgovarjate na vprašanja o pričakovani plači. V tem primeru lahko na primer poveste, da vam je plača pomembna, a še pomembnejši sta ponudba in priložnost. Preden bi določili končni znesek, bi radi poznali še ostale podrobnosti.

Na vprašanje lahko odgovorite takole: »Trenutno mi je bolj kot plača pomembno najti pravi položaj. Rad/a bi izvedel/a več o delu, podjetju in celotnem paketu ugodnosti, preden začnemo govoriti o številkah.«

A bodite previdni. Ne uporabljajte te strategije samo zato, ker se bojite, da bi kaj zamudili. Če res potrebujete službo, je morda bolje sprejeti kakršno koli plačo.

Ne pozabite, da prinašate vrednost vsakemu podjetju, za katerega delate. Če ugotovite, kakšna je ta vrednost in jo sporočite potencialnim delodajalcem, vam bo to le pomagalo priti do plače, ki si jo zaslužite. Upoštevajte, da vas nadležno vprašanje "kolikšno plačo pričakujete" na razgovoru za službo pravzaprav sprašuje: "Zakaj bi morali vlagati v vas?". Pomemben del uganke je vedeti, koliko je ta naložba vredna – za vas in vašega potencialnega delodajalca.

 

Vir: pospenzana.hr