Včasih ste verjetno ob mislih na to malce razdvojeni. Po eni strani bi radi nanj naredili čim boljši vtis s svojim delom in odnosom do poklica, ki ga opravljate, na drugi strani pa se zavedate, da morate biti pri tem zelo previdni, da vas sodelavci ne bodo opravljali. 

Biti v dobrem odnosu z vašim nadrejenim ima namreč jasne in očitne koristi

Če ste šefovem seznamu na vrhu njegove liste, vas verjetno čakajo obetavni projekti. Prav tako je zelo verjetno, da bo vaš glas slišan, izdelek pa prepoznan. Študije kažejo, da se všečni zaposleni bolj znajdejo med svojimi nadrejenimi. Prav tako je pri odpuščanju kadra manjša verjetnost, da bodo izbrali tiste, ki so v dobrih odnosih z nadrejenimi. 

Kako torej vzpostaviti dober odnos z novim šefom? 

Spremenili ste kariero, se zaposlili pri novem delodajalcu in kmalu vas čaka prvi sestanek z novim šefom, ki vam bo povedal, kaj lahko pričakujete in kako začeti. Tako kot snežinke, so si tudi vsi šefi različni. Vendar pa, po poročanju portala Monster, s temi 5 nasveti ne boste zgrešili, če boste poskušali vajino zvezo graditi na želen način.


1. Zapisujte si

Ob spoznavanju ekipe bo imel novi šef gotovo veliko za povedati. Lahko bi se izgubili v morju predstavljenih informacij. Zato si zapišite vse, kar se vam zdi pomembno.

2. Postavljajte pametna vprašanja

S postavljanjem vprašanj pokažete zanimanje. Toda preden odprete usta, da bi kaj povedali, poglejte svoje zapiske in se prepričajte, da vaše vprašanje ne sodi v kategorijo 'neuporabno in zgrešeno'. Ko svojemu šefu postavite vprašanje, mora biti pomembno in dobro premišljeno.

3. Obrnite se na sodelavce

Če ste postali del nove ekipe ali ste se podjetju šele pridružili, vas bo vaš šef predstavil sodelavcem. Pogovorite se z njimi. Vprašajte jih, kaj pričakujejo od vas in kako jim lahko takoj začnete pomagati. 

4. Bodite aktivni 

Takoj, ko se vaš novi šef ustali, ga vprašajte, kaj bi bila vaša prva naloga. Takrat, namesto da čakate, da se vam približa z novo 'domačo nalogo', prevzemite pobudo in vprašajte, kaj je naslednje. 

5. Nadaljujte 

Ne opustite prvih štirih točk po prvi nalogi, ki vam bo dana.
Razmislite o vprašanjih, projektih, izzivih in drugih stvareh, ki jih je vaš novi šef omenil v uvodu, in jih nadgradite s konstruktivnimi komentarji. 

Kako še naprej gojiti dobre odnose s šefom?

Čestitamo, naredili ste odličen prvi vtis! A ne ustavite se pri tem...

V prihodnjih tednih vas bo vaš šef še naprej ocenjeval, da bi potrdil, da se bili pravi doprinos k podjetju, ko vas je zaposlil. Upoštevajte teh 10 predlogov, da bo vaša kariera potekala v pravo smer:

  1. Pridite zgodaj in ostanite, kolikor dolgo je potrebno
  2. Bodite vidni
  3. Ne izgubi fokusa
  4. Bodite prijazni
  5. Bodite aktivni
  6. Ne prenašajte zasebnih težav v službo
  7. Nikoli ne predstavljajte problema brez rešitve
  8. Ostanite organizirani
  9. Spoznaj svojega šefa
  10. Dokažite, da ste timski igralec

Vir: Monster