Ponujamo 189 oglasov!
Sektor dela: 

Regija: 

Izobrazba: 

Dela v EU lahko iščete le po ključnih besedah. zbriši in zapri kriterije iskanja išči
Tip oglasaSektor dela

Regija


Izobrazba


Reference in referenčna pisma Avtor: Tatjana Gabrovšek


Nikar ne spreglejte te ključne podrobnosti, ko pišete ponudbe ali prijave za delo, oziroma ko se pripravljate na težko pričakovani zaposlitveni razgovor. Reference si pripravite pravočasno, tako da jih imate takoj na voljo, v kolikor delodajalec povpraša po njih. Nedvomno ste korak bližje zaposlitvi, kot nekateri konkurenčni kandidati, ki se na lov za novo službo podajo brez tega – na prvi pogled – ne tako močnega orodja.

Vsak iskalec zaposlitve bi moral imeti pripravljen seznam referenc, ki jih lahko na željo delodajalca takoj ponudi. Seznam referenc naj vsebuje ime, naziv delovnega mesta, ki ga ta oseba zaseda, ime podjetja, telefonsko številko in elektronski naslov. Prav tako pa je koristno imeti na voljo tudi kakšno referenčno pismo, oziroma pismo s priporočilom dosedanjega delodajalca. To pismo ponuja skupek vseh vaših dosežkov, kakor jih lahko izrazi na podlagi svojega znanja in izkušenj tisti, ki to pismo napiše.

Vprašanje o tem, koga pravzaprav umestiti na seznam referenc ali prositi, naj vam napiše priporočilo, je vredno razmisleka. V povprečju delodajalci preverijo tri reference, ki garantirajo za vas, tako imajo selektorji vsaj nekaj oseb, ki lahko z gotovostjo potrdijo vaše kvalitete. Pomembno je, da v seznam referenc uvrstite prave ljudi, seveda s predhodnim strinjanjem teh oseb, saj lahko nenapovedan klic vašega bodočega delodajalca o vas ustvari slabšo sliko pri osebi, ki naj bi o vas znala povedati le najboljše. Potrebujete torej odgovorne ljudi, ki lahko potrdijo, da ste delali pri njih, vaš naš naziv, vzrok za vaš odhod in druge podrobnosti. Pomembno je imeti jasno idejo o tem, kaj bodo napisali o vas in o vaši delovni uspešnosti.

Povsem sprejemljivo je, da kot osebne reference navedete tudi druge posameznike, ki niso (bili) vaši delodajalci: poslovna poznanstva, akademski mentorji in profesorji, stranke, člani organizacije, kjer ste delali kot prostovoljec...

Ob odhodu iz vsake organizacije je smiselno pridobiti priporočilno pismo. Čas mineva in stiki niso več tako močni kot nekoč, zato je kontakt z bivšimi delodajalci kar težko na novo vzpostaviti. Najbolje je imeti priporočilno pismo v rokah takoj, ko so priporočila še sveža, kasneje pa lahko z njim po potrebi neovirano razpolagate.

Pri izbiri referenčne osebe se vprašajte:
• Ali ta oseba pozna moje delo tako dobro, da bi lahko napisala kvalitetno referenčno pismo?
• Ali imate občutek, da bi vas ta oseba dobro predstavila vašemu bodočemu delodajalcu, v primeru, da bi jo ta poklical?

Pozornost velja nameniti tudi vprašanju o tem, ali sploh priložiti podatke o vaših skrbno izbranih referencah. Preden seznam vključite v vaš življenjepis in ga odpošljete se pozanimajte, kakšna pravila ima ogledano podjetje v zvezi z referencami. Nekatera namreč s svojo politiko prepovedujejo priporočila – zanima jih le časovno obdobje posamezne zaposlitve, naziv delovnega mesta, ki ste ga opravljali ter opis delovnih nalog.