Ponujamo 189 oglasov!
Sektor dela: 

Regija: 

Izobrazba: 

Dela v EU lahko iščete le po ključnih besedah. zbriši in zapri kriterije iskanja išči
Tip oglasaSektor dela

Regija


Izobrazba


Vas čaka vroči stolček? Avtor: Tatjana Gabrovšek


Čas, ki ste ga vložili v oblikovanje spremnega pisma in življenjepisa, se vam je končno obrestoval – povabljeni ste na razgovor v podjetje, na katerega »prežite« že mesece, ampak za pripravo na ta kratki, a veličastni razgovor imate le nekaj dni. Napetost narašča – rekruterju morate dokazati, da ste vi tisti pravi in najbolj usposobljeni, in da bi bili ravno vi velika pridobitev za organizacijo.

Nasvete lahko jemljete iz knjig, člankov, od znancev – lahko pa dobite namig od ene vaših najljubših slavnih oseb, saj je intervju za delo nekaj takega kot avdicija pri igralcih. Lahko je izkušnja, ki para živčke, vendar z malo vaje lahko pridobite dovolj zaupanja vase, da zasijete in prepričate, da ste vi tisti manjkajoči člen v organizaciji.

Raziščite svojo vlogo

Tako kot igralci pred vsako avdicijo dobro preučijo karakteristike lika v filmu/predstavi, za katerega se potegujejo, tudi vi poskusite izbrskati čim več informacij o vašem delodajalcu in vlogi, ki bi jo morebiti igrali v tem podjetju. Na tem področju so bile narejene tudi raziskave (izvajalec: Robert Half International), ki so pokazale, da si iskalci zaposlitve dejansko niso priskrbeli informacij o podjetju, ali pa so jih imeli izredno malo. To je razlog številka 1, da se njihova konkurenčnost manjša, želeno mesto pa prevzame nekdo, ki je naredil »domačo nalogo«. Napaki se izognete tako, da raziščete zgodovino organizacije, proizvode, storitve... Najaktualnejše informacije pa dobite na spletni strani potencialnega delodajalca, berete poslovne revije in dnevnike, do njih lahko pridete tudi preko vaših znancev. Pridobljeno znanje vas bo naredilo močnejše in intervju bo kvalitetnejši.

Vaja dela mojstra

Izkušeni nastopajoči posvetijo več časa zahtevnejšim delom besedila, s čimer preprečijo neprijetne trenutke na odru – tako lahko tudi vi preprečite zadrego na razgovoru. Veliko je bilo že napisanega na temo bolj ali manj čudnih vprašanj, ki vas lahko doletijo na razgovoru. Vadite odgovore na pričakovana vprašanja. Spraševalec se bo morda zanimal za vašo največjo slabost. Vaš odgovor bo kratek in iskren. V najboljšem primeru boste imeli priložnost povedati tudi vse, kar ste že storili, da bi omilili to slabost. Če na primer razne predstavitve niso ravno vaša prednost, boste morda omenili, da se udeležujete delavnice, ki vam bo pomagala razviti sposobnosti javnega nastopanja.   


Pričakujte nepričakovano

Raziskava Robert Half International je pokazala, da so čedalje pogostejša vprašanja »izven konteksta«. Ne bodite presenečeni, če vas bodo vprašali nekaj takega kot »Če bi lahko imeli kosilo s slavno osebo, katera bi bila?«. V takih primerih se ne išče pravilnega ali napačnega odgovora, ampak se preverja vaša domišljija, sposobnost mišljenja in vaša osebnost. Razvijte sposobnost oblikovanja kratkih, a informativnih odgovorov za tak tip vprašanj. Vadite lahko z vašim prijateljem, družinskim članom...

 
Posvetite se podrobnostim

Točnost, primerna oprava in intenziven nastop na odru pripomorejo k slovesu profesionalnega nastopajočega. Pozorni bodite torej na manjše, pogosto spregledane, vidike razgovora. Primerno obleko pripravite že dan prej. Naj bo čista, zlikana – klasika je večna in najbolj primerna, četudi v podjetju prakticirajo bolj sproščene stile oblačenja. Označite si pot, po kateri boste prišli do mesta razgovora. Od doma pojdite raje malo prej, tako da bo dovolj časa – raje se relaksirajte v bližini »cilja« kot pa da obtičite v prometu. Za tak primer imejte pri sebi telefonsko številko osebe v podjetju, katero pokličete in obvestite o vaši zamudi. In seveda najvažnejše – dober krepčilni spanec, ki vam bo dal novih moči za veliki dan.

Bodite osebni.

Izkušeni igralci pogosto »začinijo« igrani lik s kakšno osebno izkušnjo, ki popestri in naredi igrani lik kompleksnejši. Prav tako lahko vi uporabite vašo preteklost v prednost na profesionalnem področju. V mislih imejte tri dosežke, ki prikažejo težko merljive karakteristike: sposobnost presoje, samoiniciativa, delo v skupini/vodenje. Zelo pomembno je, da delite take informacije s spraševalcem, v kolikor te lastnosti niso razvidne iz življenjepisa. Morda ste kdaj ostali v pisarni do dveh zjutraj, da ste pomagali kolegu pravočasno končati nek nujen porjekt, s tem da to ni bila vaša obveznost. 

Veličastni konec.

Nič ne pokvari dobrega filma bolj, kot slab konec. Končajte razgovor tako, da izrazite vašo hvaležnost za spraševalčev čas in uvidevnost. In ne pozabite na zahvalno pismo, v katerem dodatno okrepite vaše zanimanje za »vlogo« in vaše sposobnosti.

Konkurenca je močna, zato ni dovolj, da izgledate dobri le na papirju. Na razgovoru je potrebno prikazati tudi svoje delovne sposobnosti, delovno etiko in osebnost, ki je kompatibilna z organizacijsko kulturo. Za priprave imate lahko na voljo le en dan, morda malo več. Izkoristite ta čas za priprave, saj je le to način, da zasenčite svojo konkurenco.

Vir: